Musiktanker

Et underholdende, oplysende og debatskabende foredrag med meninger, erfaringer, mange historier fra virkeligheden (og nærmeste omegn) og masser af musik.

I september 1998 startede folkemusikuddannelsen på Det Fynske Musikkonservatorium i Odense. Noget af et eksperiment. Kan man virkelig vidergive og viderudvikle “et folkeliv” ved at proppe det ind på en undervisningsinstitution.

Mette Kathrine Jensen afsluttede sin uddannelse som folkemusiker (Juni 07). Igennem alle årene har Carl Erik Lundgaard været hendes hovedfagsunderviser på harmonika. Forløbet har givet anledning til et væld af musiktanker om:

Mester/lærling
tradition/fornyelse
ung/gammel
det enkle/det komplicerede
hjertet/hjernen
på gulvet/på scenen
folkeliv/institution

Mester/lærlinge begrebet er velkendt i uddannelsessammenhænge. Kan det anvendes i forbindelse med en folkemusikuddannelse? Hvordan vidergiver man historier, oplevelser, billeder og følelser i musik?

Traditionen går tusinde år tilbage. Er tradition noget fastlåst? Er tradition nutidig? Kan man bevare tradition ihjel? Kan man forny tradition ihjel?

Er der forskel på musik fra scenen og musik på gulvet? Er folkemusik en genre eller en livsmåde? Er musik bedst når der kan tjenes penge på den?

Hvad er advanceret, det enkle eller det komplicerede? Rammer musik stærkest, når det rammer hjertet eller hjernen?

Disse og mange flere spørgsmål er nødvendige at komme rundt om i en musikuddannelse. Men først og fremmest skal der spilles og fortælles. Således også i MUSIKTANKER.

Prisgruppe: A

Musiktanker